Po dlouhé době jsem se pustila do pečiva a vyšlo to...
Voňavoučký žitný chléb, ideální ke snídani nebo sváče. Tetka hned prohlásila, že ho zítra vyzkouší s džemíkem. Když si doma uděláte i pečivo, máte vyhráno. Přesně víte jaké suroviny tělu dopřáváte... "celozrnné" pečivo, které si koupíte v obchoďáku bývá často pouze barvené a celozrnnou mouku ani nepotkalo.
Takže recept na žitno-semínkový chléb:
- 200 g žitné chlebové mouky
- 120 g celozrnné pšeničné mouky
- 20 g slunečnicových semínek
- 20 g lněných semínek
- 10 g dýňových semínek
- 2 lžíčky jedlé sody, 1 lžička soli
- 150 g bílého jogurtu
- 1 strouhané jablíčko
- hrst lískových ořechů
- cca 200ml vlažné vody
Smíchejte si obě mouky, všechny semínka, sodu, sůl, rozdrcené ořechy, jogurt a jablíčko. Postupně přimíchávejte vodu, aby vzniklo tuhé těsto. To pak vylijte do chlebové formy vymazanou kokosovým olejem a vysypanou celozrnnou moukou. Navrch jsem ještě nasypala dýňová semínka. Pečte na 200 stupňů cca hodinku. Zase mi to provonělo celou kuchyni
Další recepty nebo celé jídelníčky zde: