Všichni víme, že je zdravé pít vodu. Ale pít ji pořád dokola je trochu monotónní, zkuste použít citron a připravit si zdravé a chutné nápoje.
Existuje mnoho způsobů, jak využít citron k přípravě nápoje. Můžete si vyrobit něco teplého a zdravého na zahřátí, osvěžující limonádu, nebo si dát vitaminovou bombu v podobě koktejlu. Přečtěte si několik typů a vyberte si sami, na co máte největší chuť.
Osvěžující mátová limonáda
Ingredience:
2-3 ks citronu
2-4 lžíce třtinového cukru
asi 1,5 l studené vody
2 hrsti čerstvé máty
Postup:
Mátu natrháme, promneme v ruce, aby se uvolnilo její aroma, a vložíme do nádoby. Citrony pečlivě omyjeme, rozpůlíme, lehce vymačkáme a rozkrájíme na malé kousky. Citrony, jejich šťávu, mátu a cukr promícháme a co nejvíce rozmělníme. Vše zalijeme studenou vodou a přidáme led. Výsledný nápoj lehce promícháme.
Mátovou citronádu je možné podávat ve vyšší sklenici, ale samozřejmě záleží na vašem vkusu.
Nápoj z meduňky, citronu a medu
Ingredience:
meduňka
převařená horká voda
med
citron
Postup:
Začneme tím, že natrháme lístky meduňky, které zalijeme převařenou horkou vodou. Poté necháme zalitou meduňku vychladnout. Nakonec nápoj ochutíme dle libosti medem a citronem.
Meduňka je často používána k uvolnění napětí a pročištění mysli, dejte si tedy tento nápoj, pokud si potřebujete odpočinout.
Zázvorový sirup s medem
Ingredience:
zázvor
citron
med
Postup:
Sirup budeme připravovat do zavařovací sklenice. Podle toho, jak máme velkou sklenici, zvolíme množství surovin. Citron oloupeme a zbavíme ho bílých částí, zázvor očistíme a obě ingredience nakrájíme nadrobno. Nakrájený citron a zázvor vložíme do sklenice a zalijeme medem.
Dejte pozor a nenaplňujte sklenici úplně, protože citron pustí šťávu. Uzavřeme sklenici a necháme ji dva týdny v lednici. Hotový sirup můžeme poté přidávat do čaje.
Koktejl z tropického ovoce
Ingredience:
1 ks citron
300 ml jablečného moštu
3 ks kiwi
3 ks broskve
3 plátky ananasu
3 ks nektarinky
4 plátky citronu nebo kiwi na ozdobu
Postup:
Nejdříve ovoce připravíme k mixování. Nektarinky a broskve je vhodné na chvíli ponořit do horké vody, aby lépe loupaly. Poté je nakrájíme, stejně jako ananas a kiwi, které samozřejmě nezapomeneme nejdříve oloupat. Citron vymačkáme a vše společně s jablečným moštem rozmixujeme. Ozdobíme pomocí plátků citronu nebo kiwi.
Tento koktejl samozřejmě skýtá mnoho variant a ovoce v něm obsažené můžete měnit dle chuti.
Na zdraví!
Autor: Bára Lenková
Zdroje:
Osvěžující mátová citronáda. Vareni.cz [online]. ©2017 [cit. 2017-02-10]. Dostupné z: http://recepty.vareni.cz/osvezujici-matova-citronada/
Nápoj z meduňky, citrónu a medu. Toprecepty.s.r.o. [online]. ©2017 [cit. 2017-02-10]. Dostupné z: https://www.toprecepty.cz/recept/28570-napoj-z-medunky-citronu-a-medu/
Zázvorový sirup s medem. Vareni.cz [online]. ©2017 [cit. 2017-02-10]. Dostupné z: http://recepty.vareni.cz/zazvorovy-sirup-s-medem/
Koktejl z tropického ovoce. Vareni.cz [online]. ©2017 [cit. 2017-02-10]. Dostupné z: http://recepty.vareni.cz/koktejl-z-tropickeho-ovoce/