Je všeobecně známo, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne, a proto by se neměla zanedbávat. A proč je snídaně tak důležitá? Je to první jídlo, které následuje hned po spánku a navíc správná snídaně nám nastartuje den a dodá energii na celé dopoledne.
Moje snídaně
Co bychom měli tedy ráno snídat? Pokud máme na vstávání více času, doporučuje se ještě před samotnou snídaní vypít sklenici (nejlépe teplé) vody s vymačkanou šťávou z citronu či pomeranče. Pokud vám bude vadit kyselejší příchuť, můžete ochutit kapkou medu. Tento nápoj pomáhá nastartovat zažívání a navíc je dobrým přísunem vitaminu C. Když však ráno spěcháte, tento krok se dá přeskočit či lehce nahradit čajem s citrónem. Samotná snídaně by měla být vydatná a bohatá na sacharidy, které vám dodají energii. Dobré je proto snídat ovoce, které je navíc plné vitaminů a k tomu si můžete vzít např. ovesné vločky, či jogurt. Ovesné vločky se dají snídat na mnoho způsobů, například jako müsly nebo ovesná kaše. Vždy se dají oživit ovocem či jogurtem nebo tvarohem. Pokud si děláme domácí müsly, doporučuje se přidat ořechy či mandle, které napomáhají zlepšení růstu vlasů a nehtů.
Co může správná snídaně obsahovat?
Správná snídaně by se měla obměňovat. Pokud máme tedy raději slanou snídani a netrpíme vysokým cholesterolem, další variantou jsou vejce například jako hemenex se šunkou, či vejce míchaná. Dobrou ingrediencí je cibule, pórek či drobet nastrouhaného česneku.
Oblíbenou potravinou je také pečivo, které by bylo však lepší volit celozrnné.
Pokud máme rádi zeleninu, nikdy není na škodu a v našem jídelníčku by se měla objevit více jak dvakrát během dne, protože je bohatá na minerály, a proto ji nevylučujeme ani ze snídaně. K snídani ji přidáme jen jako zpestření, základem jsou vždy sacharidy.
Zkoušejte, zkoušejte, zkoušejte
Dobré je si také vyzkoušet, jaká snídaně nejvíce vyhovuje našemu žaludku, protože jsme individuality a každý snáší různé potraviny jinak. Možností je mnoho.
Takže snídejte a kombinujte.