Proteiny jsou základním kamenem všech živých organizmů. Skládají se z různých aminokyselin, kterých známe celou řadu. Každá z aminokyselin, potažmo bílkovin, plní různé funkce, například: transport živin v těle, stavbu svalů a kostí, různé imunitní funkce a mnoho dalšího. My se budeme zaobírat jen proteiny ve spojitosti s výživou, cvičením a růstem svalů. Uvedeme si některé základní bílkoviny a jejich vlastnosti.

 

Aminokyseliny

Aminokyseliny dělíme na neesenciální a esenciální. Neesenciální aminokyseliny jsou ty, které si tělo dokáže vytvořit samo, esenciální musí přijmout z potravy. Základních aminokyselin existuje 20, z čehož 12 je neesenciálních a 8 esenciálních. Pro nejefektivnější využití musí být příjem esenciálních aminokyselin správně vyvážený. Pokud příjem aminokyselin není ve správném poměru, tělo využije jen určitou část z nich. Abychom dosáhli vyváženého spektra všech aminokyselin, musí být naše strava pestrá.

 

Dělení bílkovin

Základní rozdělení bílkovin je na plnohodnotné a neplnohodnotné.

1) Plnohodnotné bílkoviny jsou bílkoviny se zastoupením všech esenciálních aminokyselin. Potraviny obsahující plnohodnotné bílkoviny jsou: potraviny živočišného původu jako vejce, mléko, nebo maso. I některé potraviny rostlinného původu mohou zajistit plnohodnotný příjem bílkovin, např.: sója a ořechy. Bohužel ale nejsou moc dobře stravitelné. Za ideální potravinu s vyváženým poměrem všech esenciálních aminokyselin se považuje vejce.

2) Neplnohodnotné bílkoviny nemají zastoupení všech 8 esenciálních aminokyselin nebo jsou některé z nich v nevyváženém poměru vůči ostatním. Za neplnohodnotné je považována většina potravin rostlinného původu.

 

Tabulka s obsahem bílkovin ve 100g potraviny

sója 44g hovězí maso 25g
kuřecí maso 21g vepřové maso 15g
ryby 20g tvaroh 19g
vejce 1ks 6g mléko 3g
těstoviny 12g    

 

U různých výrobců může být lehká odchylka.

 

Jak je vidět, sója by v tomto závodu bezkonkurenčně vyhrála, jenže svou roli zde hraje i index stravitelnosti. Čím vyšší index potravina má, tím více z ní dokážeme využít bílkovin. Jelikož sója má tento index nízký, řadí se až za hovězí, kuřecí a rybí maso, ale i za tvaroh či vejce. Nejlépe jsou na tom s indexem stravitelnosti právě vejce, aminokyseliny obsažené v jejich bílkovině jsou velmi kvalitní a ve vyváženém poměru.

 

Příjem bílkovin

Jak jsem již nastínil, proteiny jsou nejdůležitější živinou pro růst svalové hmoty. Stejně jako u sacharidů, tak i u bílkovin je důležité starat se o správné množství a pestrost přijímaných bílkovin. Ideální je kombinace bílkovin živočišného a rostlinného původu. Pokud budete přijímat pouze bílkoviny rostlinného původu, nelze zajistit rychlé pokroky v růstu svalových partií. Optimální příjem bílkovin v kulturistice je 2 g na 1 kg naší váhy, což znamená, že muž o váze 70 kg* by měl přijmout 140 g proteinů za den. Takový příjem proteinů by měl každému zajistit rychlé pokroky v růstu svalů. Vyšší množství už není doporučováno, protože ho tělo nedokáže využít. Dokonce by to bylo spíše na škodu, byly by totiž mnohem více zatěžovány orgány jako jsou játra a ledviny, a to bez jakéhokoli užitku. * Je počítáno s tím, že jedinec má nulový obsah tuku v těle. 

  

Sportovní doplňky a druhy bílkovin

Stejně jako jakoukoli jinou živinu, tak i protein můžeme doplnit formou nějakého sportovního doplňku stravy. Mohou to být proteinové směsi s různými druhy a množstvím proteinů, nebo třeba výběr aminokyselin v podobě tablet. Tento způsob doplňování proteinů je v kulturistice nepostradatelný, avšak příjem proteinů formou klasické stravy musí být vždy prioritou. Informace o sportovních doplňcích naleznete v sekci - Doplňky stravy. V této sekci najdete veškerou sportovní stravu rozdělenou do kategorií:

V sekci doplňky stravy najdete i další užitečné články.