Proteiny jsou základním kamenem všech živých organizmů. Skládají se z různých aminokyselin, kterých známe celou řadu. Každá z aminokyselin, potažmo bílkovin, plní různé funkce, například: transport živin v těle, stavbu svalů a kostí, různé imunitní funkce a mnoho dalšího. My se budeme zaobírat jen proteiny ve spojitosti s výživou, cvičením a růstem svalů. Uvedeme si některé základní bílkoviny a jejich vlastnosti.
Aminokyseliny
Aminokyseliny dělíme na neesenciální a esenciální. Neesenciální aminokyseliny jsou ty, které si tělo dokáže vytvořit samo, esenciální musí přijmout z potravy. Základních aminokyselin existuje 20, z čehož 12 je neesenciálních a 8 esenciálních. Pro nejefektivnější využití musí být příjem esenciálních aminokyselin správně vyvážený. Pokud příjem aminokyselin není ve správném poměru, tělo využije jen určitou část z nich. Abychom dosáhli vyváženého spektra všech aminokyselin, musí být naše strava pestrá.
Dělení bílkovin
Základní rozdělení bílkovin je na plnohodnotné a neplnohodnotné.
1) Plnohodnotné bílkoviny jsou bílkoviny se zastoupením všech esenciálních aminokyselin. Potraviny obsahující plnohodnotné bílkoviny jsou: potraviny živočišného původu jako vejce, mléko, nebo maso. I některé potraviny rostlinného původu mohou zajistit plnohodnotný příjem bílkovin, např.: sója a ořechy. Bohužel ale nejsou moc dobře stravitelné. Za ideální potravinu s vyváženým poměrem všech esenciálních aminokyselin se považuje vejce.
2) Neplnohodnotné bílkoviny nemají zastoupení všech 8 esenciálních aminokyselin nebo jsou některé z nich v nevyváženém poměru vůči ostatním. Za neplnohodnotné je považována většina potravin rostlinného původu.
Tabulka s obsahem bílkovin ve 100g potraviny
sója | 44g | hovězí maso | 25g |
kuřecí maso | 21g | vepřové maso | 15g |
ryby | 20g | tvaroh | 19g |
vejce 1ks | 6g | mléko | 3g |
těstoviny | 12g |
U různých výrobců může být lehká odchylka.
Jak je vidět, sója by v tomto závodu bezkonkurenčně vyhrála, jenže svou roli zde hraje i index stravitelnosti. Čím vyšší index potravina má, tím více z ní dokážeme využít bílkovin. Jelikož sója má tento index nízký, řadí se až za hovězí, kuřecí a rybí maso, ale i za tvaroh či vejce. Nejlépe jsou na tom s indexem stravitelnosti právě vejce, aminokyseliny obsažené v jejich bílkovině jsou velmi kvalitní a ve vyváženém poměru.
Příjem bílkovin
Jak jsem již nastínil, proteiny jsou nejdůležitější živinou pro růst svalové hmoty. Stejně jako u sacharidů, tak i u bílkovin je důležité starat se o správné množství a pestrost přijímaných bílkovin. Ideální je kombinace bílkovin živočišného a rostlinného původu. Pokud budete přijímat pouze bílkoviny rostlinného původu, nelze zajistit rychlé pokroky v růstu svalových partií. Optimální příjem bílkovin v kulturistice je 2 g na 1 kg naší váhy, což znamená, že muž o váze 70 kg* by měl přijmout 140 g proteinů za den. Takový příjem proteinů by měl každému zajistit rychlé pokroky v růstu svalů. Vyšší množství už není doporučováno, protože ho tělo nedokáže využít. Dokonce by to bylo spíše na škodu, byly by totiž mnohem více zatěžovány orgány jako jsou játra a ledviny, a to bez jakéhokoli užitku. * Je počítáno s tím, že jedinec má nulový obsah tuku v těle.
Sportovní doplňky a druhy bílkovin
Stejně jako jakoukoli jinou živinu, tak i protein můžeme doplnit formou nějakého sportovního doplňku stravy. Mohou to být proteinové směsi s různými druhy a množstvím proteinů, nebo třeba výběr aminokyselin v podobě tablet. Tento způsob doplňování proteinů je v kulturistice nepostradatelný, avšak příjem proteinů formou klasické stravy musí být vždy prioritou. Informace o sportovních doplňcích naleznete v sekci - Doplňky stravy. V této sekci najdete veškerou sportovní stravu rozdělenou do kategorií:
-
Pro přibrání svalové hmoty ( zde se nachází článek o proteinových nápojích)
V sekci doplňky stravy najdete i další užitečné články.