Vejce

 

Vejce, Vejce Vejce.... Po masu druhý nejčastější zdroj bílkovin kulturistů.

 

 

Vejce patří mezi plnohodnotné živočišné bílkoviny. Obsah sacharidů je mizivý. Tuků obsahuje až 10%, má velké množství esenciálních mastných kyselin, z lipidů obsahuje i HDL ("vhodný") a LDL ("NEvhodný") cholesterol. Z tuků má převážně i fosfolipidy, které mají emulgační schopnosti, ta se nejvíce využívá ve výrobě majonéz.

 

Nejvýznamnější vlastnosti:

 

  • Dále obsahuje i vitamíny jako je B-komplex, vitamíny rozpustné v tucích A, D, E, K. Z minerálů jsou esenciální látky jako je železo, vápník, draslík a hořčík.
  • Mizivý obsah sacharidů ( vhodné do diet)
  • Patři mezi nejideálnější potravinu díky jejímu poměru vyvážených esenciálních aminokyselin. V bílku je to hlavně ovoalbumin, lysozym, ovomucin. V žloutku z velké části je zastoupený vitelin, cystein, isoleucin.
  • I skořápka má významné látky jako jsou uhličitany a fosforečnany. Nějaké recepty mají skořápku jako další ingredienci.
  • Jejich účel je významný. Jeden z účelů je emulgační schopnost, dále nám zjemňuje těsto, spojuje danou směs, sníh nám zlehčí a zkřehčí těsto, má i kypřicí schopnost.
  • Dá se použít slepičí, křepelčí nebo pštrosí vejce.
  • Dělí se podle velikosti. Máme velikost S (do 53g), M (53-63g), L (63-73g) a XL (nad 73g). Dle stáří na A (výběrový), B (čerstvá) a C (chladírenská nebo průmyslová).
  • V dnešní době jsou vejce hodně zastoupená. Má velký význam v kuchyni, proto se s nimi kdekoliv setkáte.

 

 

Vajíčka můžeme připravovat různými způsoby.

 

  • Natvrdo
  • Míchaná
  • Omeleta

 

Samozřejmě vajíčka se využívají i v běžném vaření, zapékáním atd...

 

Vejce v doplňcích stravy.

Vejce