Maso je základní zdroj plnohodnotných živočišných bílkovin. Obsahuje důležité aminokyseliny k tvorbě svalové hmoty. V tomto článku si řekneme základní charakteristiky jednotlivých druhů masa. Mínusy a Plusy.
Každé čerstvé maso obsahuje velké množství vody ( 40-70%). Je nutné si dávat pozor u koho maso kupujeme. Ve většině případech má mražené nebo podezřele levné maso vyšší koncentraci vody. Někteří výrobci ho již při balení tzv."napichují" nebo "křehčí". Maso má pak větší váhu, ale obsah masa zůstává samozřejmě stejný. Tím pádem může stát kg o pár desítek Korun méně.
Proto je někdy výhodnější koupit maso u ověřeného řezníka, než ve slevě v hypermarketu. O to míň se vyplatí kupovat maso mražené.
Příklad:
100 g kvalitního masa od řezníka může mít obsah 20 g bílkovin ( cena cca 149 Kč )
100 g mraženého masa cca 15 g i méně bílkovin (cena cca 109 - 129 Kč)
Bohužel 100% jistý co kupujeme si nikdy být nemůžeme. Ale rozhodně ne vždy platí pravidlo čím levnější tím lepší.
Obsah tuku záleží na druhu masa. Samozřejmě Vepřový bok bude o poznání tučnější než kuřecí prso.
Maso je bohaté i některé vitamíny a mi vitamínů je to B komplex, vitamín A a D, minerály jako je železo, vápník, fosfor a sodík, extraktivní látky (neboli aroma) a enzymy. Obzvlášť pak například játra mají těchto látek nadprůměr.
Druhy masa:
Kuřecí
Má vysokou biologickou hodnotu, velké množství bílkovin, vitaminu B1 a B12, málo tuků. Proto ho řadíme mezi dietní masa. Kuřecí masová tkáň je jemná, křehká a lehce stravitelná. Výhodou je jeho finanční dostupnost. Má bohužel i nevýhody, často se setkáme s křehčeným kuřecím masem, což znamená, že má vysoký obsah vody. Další nevýhodou je přítomnost antibiotik. Výbornou náhradou kuřecího masa je krůtí.
Hovězí
Řadí se mezi nejhodnotnější masa. Obsahuje až 30% bílkovin, velké množství vitamínu B12, vápník, železo, fosfor a draslík. Má jemná červená vlákna, její stravitelnost závisí na stáří dobytka. Je rovnoměrně prorostlá tukem. Typická chuť a pach masa je ovlivněna přítomností mastných kyselin.
Vepřové
U zdravě žijícího člověka na stole nenajdete vepřové maso, protože je hodně prorostlé tukem. Nedoporučuje se lidem s onemocněním trávicího traktu. Má menší obsah bílkovin a to cca 15%, dále obsahuje vitamín B1 a aromatické látky. Vlákna jsou jemná a růžově zbarvená, ale těžce stravitelná.
Králičí
Ve světě kulturistiky tohle maso nemá veliké zastoupení což je škoda, protože tohle maso má malé množství vody a cholesterolu. Její světlá barva je známka toho, že obsahuje málo tuku, proto je vhodné ho zařadit do dietního systému. Je i lehce stravitelné. Nevýhodou však je, že není dobře dostupné. Nejlepší koupě je z domácího chovu.
Rybí
Díky malému obsahu tuků a lehké stravitelnosti patří i tohle maso mezi dietní. Má však nízkou energetickou hodnotu. Obsahuje vitaminy A, D, E, K, B1, B6. Má velké množství esenciálních mastných kyselin (jako je Omega 3 a 6). Mořské ryby mají i jód, který příznivně ovlivňuje funkci štítné žlázy. Z úprav je nejvhodnější dušení, naopak nevhodné je smažení. Musíme dbát velkou pozornost na její skladování, protože podléhají rychlé zkáze. V ČR jsou dobře dostupné, ale máme malý výběr. Mezi ty nejlepší ryby se řadí pstruh, losos a tuňák. Velice známý je pangasius, ale není vhodný kvůli velkému množství toxických látek, náhradou pangusiuse může být méně známá tilápie.