Co je to -Glykemický index

 

Glykemický index je hodnota, udávající rychlost transportu glukózy ze stravy do krve. Udává se v číslech, kde 100 je nejvyšší možná hodnota, přičemž tuto hodnotu nosí čistý sacharid. Čím nižší číslo, tím pomaleji přestupuje sacharid do krve.

 

 

GI má své opodstatnění při prevenci nemocí jako jako je Diabetes, nadváha nebo srdeční nemoci.

 

Potravina se po konzumaci dostává do zažívací traktu, kde se štěpí a uvolňuje se glukóza, která putuje dále do krve. Jakmile se glukóza do krve dostane, tělo začne produkovat inzulin. Ten předává sacharidy buňkám.

 

Vybírejte potraviny s nízkým GI

Když je GI nízký, tak celý průběh transportu glukózy do krve probíhá pomalu. Cítíme se déle sytí, není nám těžko a tím pádem je to pro nás mnohem příznivější.

 

 

Pokud je GI potraviny vysoký, glukóza v krvi se nám prudce zvýší, máme přebytek energie, které tělo ve většině případů nestihne využít. Zvýší se nám prudce produkce inzulinu. Tenhle stav má za následek to, že máte velmi brzo po jídle hlad. Pokud to  kdy opakované přejídání nás může vést i k Diabetu II. Typu.

 

Hodnota GI závisí na druhu a množství sacharidů v potravině. Mimo je závislá i na stravitelnosti sacharidů. Čím je sacharid stravitelnější (rychlé cukry), tím je GI vyšší a naopak (nižší GI mají polysacharidy). Vláknina snižuje GI, to znamená že celozrnné pečivo má nižší GI než bílé pečivo, natural rýže má nižší GI než bílá rýže, GI závisí na techonologické úpravě potravin. Čím vyšší teplota zpracování, tím vyšší GI (pečené brambory při 150°C mají vyšší GI než vařené).

 

Hodnoty GI u vybraných potravin:

Pivo 110

Hranolky, bramborová kaše 95

Čistý cukr, med 90 – 100

Předvařená rýže v sáčku 90

Cornfl akes, popcorn 85

Rohlík, bageta 85

Mrkev vařená 85

Chipsy 80

Coca Cola 70

Meloun, banán,hrozinky 70

Kukuřice 70

Kobliha, vafl e, croissant 65 – 75

Brambory ve slupce 65

Celozrnný chléb 65

Bebe dobré ráno 55

Rýže neloupaná 50

Jogurt 35

Mrkev syrová 35

Fazole, cizrna 30 – 40

Čočka, hrách 25

Jablko, meruňky, broskev 25

Švestky, grapefruit, třešně 22

Hořká čokoláda 70% 22

Vlašské ořechy 15

Kořenová zelenina, brokolice, saláty,

zelí, houby, cibule, česnek, paprika,

rajčata, cuket 10

Voda 0