Taurin je aminokyselina, kterou tělo sice potřebuje, ale není schopné si jej vytvořit. Jsme tedy závislí na dodávce z potravin. Zdrojem je červené maso, vejce, kvasnice a mořské plody. U vegetariánů se taurin přeměňuje v játrech z jiné aminokyseliny, metioninu nebo z cysteinu.

 

Účinky 

Taurin je velmi důležitý u novorozenců pro vývoj nervové soustavy. U dospělého jedince dokáže zabránit epileptickému záchvatu. Podle výzkumů má taurin zklidňující vliv na mozek a také jej chrání. Chrání také další nervové buňky před toxickým poškozením. Je důležité zmínit, že se nejedná o taurin z energetických nápojů, ale o kvalitní produkt farmaceutických firem. Lidé, kteří měli málo taurinu, měli sklony k depresím, úzkostem, vysokému krevnímu tlaku, sníženou funkci štítné žlázy, neplodnost a obezitu. Při jeho dodání došlo ke snížení krevního tlaku. Také je dobrý při nespavosti, migrénách a neklidu. Na sportovce, zejména atlety měl taurin vliv ve smyslu zlepšení výkonnosti a činnosti srdce. Ale pouze pokud byl podáván s vysokým obsahem cukrů. Je tedy velmi vhodný při sportování a vytrvalostních aktivitách (Strunecká, A.;Patočka, J. Doba jedová. Praha: Triton, 2011. ISBN 978-80-7387-469-8).

 

Dávkování 

Doporučuje se 1-2 gramy taurinu 30 minut před cvičením a také 1-2 gramy taurinu po docvičení. Však ne jak 2 g denně. Doporučuje se zapít vodou. *Držte se doporučeného dávkování na svém produktu