Vejce

Co bylo jako první, vejce nebo slepice? Na tuhle otázku nedokážu s jistotou správně odpovědět.

Ale co vím, tak kdybych si mohl vybrat mezi vejcem a slepicí, vždy si vyberu vejce, které je pro člověka nejstravitelnější (žloutek 100%). Základem vajec jsou bílkoviny a lipidy (tuky).

 

 

 

SLOŽENÍ SLEPIČÍHO VEJCE (průměr v %)

 

voda -65,6

sušina - 34,4

proteiny - 12,1

lipidy -10,5

sacharidy - 0,9

minerální l. - 10,9

 

Vejce je důležité

PROTEINY z vejce jsou biologicky hodnotnější pro člověka než proteiny z masa nebo mléka.

VEJCE se skládá z bílku a žloutku ( cca 10% proteinu v bílku a cca 16% proteinu ve žloutku).

Vaječné proteiny mají vysoký obsah esenciálních aminokyselin nezbytné pro tělo, neboť je neumí syntetizovat.

Stravitelnost vaječných bílkovin 98% až 100%. Oproti masu, kde stravitelnost je cca 70%.

 

VEJCE důležité vitamíny a minerály

Nutrient

Bílek ve 100g

Žloutek ve 100g

Celé vejce ve 100 g

Doporučená denní dávka (RDI)

% RDI ze 100 g vejce

Vitamíny (μg)

Kyselina askorbová

0

0

0

80 mg

0

Vitamín A (ekv.RE)

0

450

150

800 μg

19

Vitamín D

0

4,5

1,5

5 μg

30

Vitamín E

0

3 600

1 300

12 000 μg

11

Tiamin

10

250

91

1 100 μg

8

Riboflavin

430

480

447

1 400 μg

32

Biotin

7

60

25

50 μg

50

Vitamín B12

0,1

2,8

1

2,5 μg

40

Kyselina pantotenová

250

4 500

1 700

6 000 μg

28

Kyselina listová

12

140

60

200 μg

30

Minerální l. (mg)

Sodík

155

50

120

6–8 g

3

Draslík

140

100

125

2 000 mg

6

Vápník

8

133

50

800 mg

6

Fosfor

18

530

193

700 mg

28

Železo

0,1

4,8

2,3

14 mg

16

Zinek

0,12

3,9

1,3

10 mg

13

Mangan

0,007

0,11

0,4

2 mg

20

Jód

0,003

0,14

0,05

150 μg

33

Selen

10

49

23

55 μg

42

 

 

Vejce má vysoký obsah vitamínů a minerálů

Žloutek má vysoký obsah vitamínů rozpustných v tucích (a-tokoferol, retinol, cholekalciferol).

Žloutek má i vitamíny rozpustné ve vodě ( kyselina pantothenová, riboflavin).

Bílek má pouze vitamíny rozpustné ve vodě ( vitamíny skupiny B, hlavně riboflavin).

Minerální látky s vysokým obsahem železa, fosforu, draslíku a zinku. Ze stopových prvků je významný selen.

Lipidy (tuky) nejvíce konzultované a diskutované ve vejci se nachází pouze ve vaječném žloutku v 2/3.

Jsou tvořeni tri, di, a monoacylglyceroly a fosfolipidy.

 

Cholesterol?

CHOLESTEROL – je hlavní důvod proč konzumenti, ale i lékaři varují před častým a velkým konzumováním vajec.

Avšak vejce obsahuje HDL cholesterol, který příznivě působí na organismus a má dokonce za následek snižování špatného LDL cholesterolu.

Obsah cholesterolu ve vaječném žloutku se může pohybovat od 946 mg/100g až po 1720mg/100g.

Důležitou složkou lipidů jsou mastné kyseliny. Vejce je obsahuje asi 6g.

PUFA  n- 6 nemá žádné pozitivní zdravotní účinky, zatím co PUFA n-3 působí jako prevence vzniku kardiovaskulárních chorob.

VEJCE patří mezi potraviny s vysokým obsahem PUFA n-3 a ideálním poměrem PUFA n-6.

Nejbohatším zdrojem PUFA n-3 jsou tučné mořské ryby!!!!

Nutriční hodnota vejce se mění i způsobem skladování.

 

Blog Mirka Hanáka zde:

Michal Trykar - blog

Autor: Mirek Hanák