Zkoušeli jste všechny možné diety a nic nefunguje? Nezoufejte, poradíme vám!

  

Skoro denně mi chodí na mail dotazy ohledně správné diety.

 „Jaká dieta je nejlepší?“

 „Jak nejrychleji zhubnout?“

 „Jak nejvíce zhubnout?“

 „Jak začít dietu?“

 „Jak zůstat v dietě co nejdéle?“

 

V dnešním článku si tedy rozebereme dietu, abyste ji zvládali co nejlépe a bez zbytečných problémů.

  

NEJVĚTŠÍ MÝTUS

 Trochu se divím, že při dnešní dostupnosti všech informací, ať už na internetu nebo v různých knihách, či příručkách, se stále objevuje ten největší mýtus, který je s dietou velmi úzce spojen, a tím je hladovění. Vždyť přeci, když chci zhubnout, tak nebudu nic jíst a tím pádem se nic do tuků neuloží, že? No jistě, ale vydržíte nic nejíst? Kde vezmete energii pro každodenní činnosti? Jíst prostě musíte a to i v dietě. Tuto cestu vám absolutně nedoporučuji, protože si tím snížíte hladinu bazálního metabolismu, vaše snažení po chvilce vzdáte a vrátíte se k původnímu stylu života. Ale metabolismus je najednou pomalejší než předtím a tělo je v šoku. Co udělá teď? Energii, kterou konečně dostane, si uloží do tuků jako jistotu, kdyby přišlo další hladovění. Tento jev jistě znáte – říká se mu „jojo efekt“.

  

BAZÁLNÍ METABOLISMUS

 Jakmile vám vysvětlím, o co se jedná, přehodnotíte svůj názor na hladovění (pokud je kladný). Naše tělo za den potřebuje určité množství energie. U každého člověka se toto množství liší, záleží na více faktorech. Bazální metabolismus je hodnota, která nám určuje množství energie, které potřebujeme, aby náš organismus vůbec fungoval. Vždyť když dýcháme, trávíme nebo i mrkáme, tak spotřebováváme energii. Je tedy logické, že hladovět nemůžeme, protože bychom se dostali pod hranici bazálního metabolismu a ten by následně postupně klesal a celkově zpomaloval. Právě zpomalený metabolismus se projevuje únavou, špatnou náladou a také ztrátou motivace. Pokud vám metabolismus bude klesat, na hubnutí zapomeňte.

  

ZRYCHLOVAT!

 Naším úkolem je tedy mít bazální metabolismus co nejrychlejší. To nám zajistí rychlejší trávení potravy a její lepší využitelnost. Budeme mít více energie a motivace a budeme i rychleji hubnout, někteří třeba i nabírat novou svalovou hmotu! Jak nejlépe dosáhnout rychlého metabolismu? Pravidelná strava. Opakuji – pravidelná. Naše tělo bude mít dost práce s trávením a bude tedy muset metabolismus zrychlit. Dalším „zrychlovačem“ metabolismu je trénink. Ale ne ledajaký trénink, pořádně náročný trénink, kde si dáte co nejvíce do těla a zapojíte co nejvíce svalů. Zařaďte do svého tréninku komplexní cviky (dřepy, mrtvý tah atd.) a makejte, spalujte. Proč právě komplexní? Tak si zkuste dát například bicepsové zdvihy a dřepy s výskokem. U kterého cviku se zapotíte a „zničíte“ víc?

  

PITNÝ REŽIM

 Toto je velmi opomíjené téma. Téměř nikdo dnes nepije tak, jak má! Nezapomínejte, co převážně obsahuje náš organismus – vodu. Všechno, co do sebe za celý den dostaneme, musí tělo nějak zpracovat a musí se čistit. Nejlepší způsob jak tělo očistit je pravidelný a vydatný pitný režim. Častým jevem spojeným s nedodržováním pitného režimu je zavodněný organismus. Tělo vodu nedostává, když potřebuje, a tak si ji ponechává, kde to jen jde. Jakmile tělo bude vědět, že vodu dostává pravidelně, nebude mít potřebu si ji držet. Pokud svůj pitný režim dodržíte, jako bonus si ještě lehce zrychlíte metabolismus. A to přeci chcete, ne?

  

NESPĚCHAT!

 Udělat formu na léto za 14 dní, to by bylo fajn, že? Ale to vy jste na to ty předešlé roky kašlali, to vy jste žili nezdravě a teď chcete vše napravit za dva týdny? Takhle to nefunguje. Začínejte s dietou postupně. Nechte si odborně změřit vaši hladinu bazálního metabolismu a postupně zkoušejte, při jakém energetickém příjmu ještě hubnete. Každý máme metabolismus jinak rychlý a tak jste sami sobě takovými pokusnými králíky. Nejdéle vydržíte v dietě, pokud budete hubnout pomalu a pro tělo to tedy nebude šok. Tato dieta je také nejšetrnější pro vaše svaly. Vlastně to skoro ani není dieta, když máte metabolismus již zrychlený a můžete si dovolit jíst více a pořád hubnout.

 

Nejdéle udržitelná dieta je vyrovnaná, pravidelná a zdravá strava, kterou budete dodržovat celoročně. Neexistují žádné zázračné pilulky, ani nic jiného, co by práci odvedlo za vás. Ale nebojte, není to tak hrozné a ten pocit správně odvedené práce rozhodně stojí za to.

 

 

Autor: Adam Palovčík