Osobního trenéra ano, či ne? Rozhodně ano! Přečtěte si proč.

  

Na lyžování máme trenéra. Na plavání také. Na volejbal, tenis, thajský box i lezení máme trenéra, na gymnastiku bez debaty. A přijde nám to normální, dokonce nevyhnutelné. Jen u toho posilování má spousta z nás pocit, že trenéra nepotřebuje. Co je přece na tom, postavit se před zrcadlo a udělat pár bicepsových zdvihů?

  

A přitom:

1. trenér vám sestaví tréninkový plán s ohledem na vaše možnosti a cíle, 

2. pohlídá správnou techniku cviku,

3. povzbuzuje a motivuje,

4. tím, že vás naučí cvičit, že pomůže předcházet přetrénování, nebo nekoncepčnímu cvičení, přispěje výrazně k tomu, že u cvičení vydržíte déle - ideálně celý život,

5. pomůže vám ovládnout vaše tělo, přestanete mu škodit, vybudujete si ke cvičení přirozeně pozitivní vztah a udržíte disciplínu v pravidelné docházce na trénink.

  

Jeden trenér, jeden cvičenec

Ideální pár a pro vás vysoká pravděpodobnost splnění cílů! Úroveň vzdělání trenérů se neustále posouvá, nároky se zpřísňují a klient má větší výběr. K dispozici jsou různé diagnostické metody, které slouží jako zdroj informací o vás a zároveň jako výborný nástroj k lepšímu dosahování výsledků. Jsou trenéři, kteří s vámi bez vstupní diagnostiky neudělají ani dřep. Prostě si nemůžou dovolit nic ponechat náhodě. Osobní trenér funguje výborně jako závazek, motivace přijít v danou hodinu na dané místo a poctivě si odcvičit svou tréninkovou nálož s člověkem, kterému důvěřujete.

  

Jeden trenér, víc cvičenců

Pokud se vám částka účtovaná za individuální lekce úplně nevejde do rodinného rozpočtu, nic není ztracené. Zeptejte se na osobní tréninky pro malé skupiny. Tři až pět lidí se mezi sebou podělí o náklady na trénink, aniž by museli dělat výraznější kompromis v kvalitě tréninku nebo přicházeli o trenérovu pozornost. Budete sice možná postrádat pocit výjimečnosti, ale je to rozhodně lepší řešení, než se kvůli penězům odborného dozoru vzdát úplně.

 

Tréninkový plán a jídelníček v jednom

Mnoho osobních trenérů vám nabídne i dohled nad skladbou vašeho jídelníčku, respektive vám dá k dispozici zpracovaný materiál sestavený pro stálé klienty. I přesto, že s největší pravděpodobností bude jídelníček spíše obecnější a nebude zohledňovat vaše osobní možnosti nebo překážky, posloužit vám může. Neodmítejte!

  

Wellness koučing

Na osobní trenéry jsme si už zvykli. Na nutriční terapeuty jakbysmet. Ale co byste řekli na pomoc s vedením a udržením zdravého životního stylu? Že vyhozené peníze, žít vás přece učit nikdo nemusí? My se nehádáme, jen...

Kdo nikdy nevyhodil zbytečně peníze za zázračný stroj na cvičení nebo zaručeně fungující diety či věčné začátečnictví a jo-jo efekty, ať hodí kamenem. Všichni se učíme na vlastních chybách, ale jsou zde lidé, kteří nám pomohou zmírnit jejich četnost a dopady. A také (a to především) získat výsledky komplexním přístupem.

Důležité totiž je podívat se na váš životní styl jako na systém propojených souvislostí, ne jako na z kontextu vytržené jednotlivé skutečnosti. Všechno se vším souvisí a pokud v našem snažení opakovaně selháváme, pak je potřeba zjistit, kde je zakopaný pes.

Asi nemusíme zdůrazňovat, že se na řadu dostanou záležitosti jako je psychika, time management, motivační, i rizikové faktory. Závěrem bychom rádi zdůraznili, že takto komplexní přístup zaslouží každý, i ten, kdo není přímo vrcholový a soutěžící sportovec.

  

Senioři vítáni

Aktivní věk se posouvá stále nahoru a ve sportovním rauši dnes potkáte více seniorů než kdykoli předtím. Nabídka se přizpůsobuje poptávce, což se, sledujíc demografickou křivku, jeví jako velice dobrá podnikatelská úvaha. Lekce pro starší a ještě starší se nejčastěji točí kolem jógy, tancování, zdravých zad, posilování či nordic walkingu a plavání. Výčtem pozitivních vlivů na fyzickou i psychickou kondici už bychom se opakovali. Při výběru osobního trenéra se zajímejte o to, jaké má zkušenosti a znalosti ohledně tréninku seniorů a jakým způsobem zohlední zdravotní (in)dispozice.

  

Zdravý zaměstnanec, pracující zaměstnanec

Dnešní trh práce se neustále sofistikuje a jednou z oblastí, kde je to výrazně cítit, je péče o zaměstnance. Kdo je zdravý, fit a spokojený, je zkrátka produktivnější než ten, kdo je přetížený, přepracovaný a bez možnosti regenerovat a relaxovat. Zaměstnanecké benefity v podobě sportovních nebo relaxačních aktivit jsou dnes standardem, ovšem i tady je ještě prostor pro zlepšení.

V čem spočívá? přesnějším zacílení na konkrétní zaměstnance a jejich specifické problémy. Někdo potřebuje přestat kouřit, někdo potřebuje zhubnout, jiný je často na neschopence se zády, další si koleduje o vyhoření. Z hlediska zaměstnavatele je postarat se o stávajícího, spolehlivého a efektivního zaměstnance levnější, než hledat za něj náhradu. Spousta společností si zve osobní trenéry přímo do prostorů firmy, některé také přispívají na jejich financování ve fitkách. Zeptejte se svého (personálního) šéfa, až bude příště uvažovat o atraktivních firemních benefitech, jestli uváží tento směr i pro vás. Možná u něj naleznete podporu!

  

Osobní trenér v mobilu

Appky a mapky. Ať děláme cokoli, hlavně to měříme a záhy archivujeme, srovnáváme, sdílíme, obdivujeme. A učíme se, inspirujeme, zdokonalujeme! Což je samozřejmě hlavní funkcí těchto chytrých zařízení a aplikací. Spojit hru s ponaučením, angažovat, posouvat, motivovat. Naštěstí je nabídka tak široká a pestrá, že nuda u toho rozhodně nehrozí. Osobní trenér v mobilu vám nikdy neřekne, že na vás nemá čas.

  

 

Autor: Mgr. Xénia Paličková Křížová