Poctivě cvičíte, jíte i relaxujete a přesto máte stále problém s určitou partií? Nevěšte hlavu, existuje spousta možností, jak tento problém vyřešit!

 

Mám velké ruce, ale malá ramena, co s tím? Jak zlepšit vršky prsních svalů? Toto jsou velmi často kladené otázky a my si na ně dnes odpovíme. Jak uspět nad partiemi, které moc nereagují, i když je procvičujeme pravidelně? Možná se budete divit, ale je to jednodušší, než byste čekali. Jdeme na to!

  

Dejte slabinám přednost!

Všude se dočtete, že musíte cvičit každou svalovou partii stejně, abyste docílili toho, že se budou stejně rozvíjet. Možná to bude ten problém. Každý má jiné tělo a musí se naučit s ním pracovat. Někdo má delší kosti, někdo je více zkrácený, někdo umí lépe procvičit ruce, jiný zase nohy. Někoho baví trénink prsou, ale ramena by nejraději necvičil vůbec, někdo to má zase naopak. Potom to tak dopadá. Všechnu energii věnujete partii, která vás baví, a na slabiny už jí moc nezbyde. Zkuste se více věnovat slabším partiím, i když vás tolik nebaví. Třeba uvidíte výsledky a trénink těchto partií vás bavit začne.

  

Rozložte pečlivě svůj trénink!

I rozložení vašeho tréninkového plánu může ovlivnit, jestli zaostávající partie zlepšíte, nebo naopak bude rozdíl mezi slabinami a silnými partiemi ještě větší. Pokud máte například slabá záda, není vhodné den před nimi odtrénovat těžký trénink nohou, kde jste zkoušeli maximální váhu na dřep. Záda budou pravděpodobně unavená z předchozího dne a vy tak jejich zlepšení nedosáhnete. Stejné je to s rameny. Pokud před nimi odcvičíte těžké cviky na prsa, těžko zvládnete absolvovat stejně kvalitní trénink i na ramena. Doporučuji před tréninkem vaší slabé partie dát den volna, ať máte následující den více energie a větší šanci slabinu zlepšit.

  

Zaostává jen část partie?

Typickým příkladem je již zmiňovaná vrchní část prsou. Ale může se jednat o cokoliv - třeba také zadní část ramen, vnitřní část stehen, dlouhá hlava tricepsu a další. V tomto případě je třeba upravit cviky tak, aby aktivovaly danou část svalu. V případě horní části prsou jsou to samozřejmě všechny tlakové cviky na šikmé lavici hlavou nahoru (rozpažky a podobně). Vnitřní část stehen například zatížíte, pokud budete dřepovat s širším postojem. Protože každý máme jiné slabiny, variant je opravdu mnoho, takže je jen na vás, jak s rozložením cviků naložíte.

  

Zvyšte příjem sacharidů!

Pokud se pořád snažíte, ale slabiny ne a ne růst, zkuste přidat množství sacharidů v den, kdy máte slabiny cvičit. Jak víme, sacharidy jsou zdrojem energie a slouží také k doplnění glykogenu, v našem případě svalového. Zkusit můžete i tzv. „intra workout shake“ složený z rychlého zdroje sacharidů, který se pije při tréninku. Pokud přidáte i kreatin a další aminokyseliny, nic tím nezkazíte. Naopak! Sacharidy zvyšují využitelnost těchto aminokyselin, takže pravděpodobně pocítíte větší napumpování, tedy lepší průtok krve a to znamená lepší zásobení daného svalu živinami a kyslíkem, což může také vést ke zlepšení slabin.

  

Intenzifikační techniky

Dalším způsobem, jak se vypořádat se zaostávajícími partiemi jsou intenzifikační techniky. Možná jsou vaše svaly zvyklé na zátěž, se kterou je procvičujete. Potřebují tedy jiný impuls. Zkrátka něco, na co nejsou zvyklé. Intenzifikační techniky jsou pro tento účel jako stvořené. Svaly můžete šokovat supersériemi, gigantickými sériemi, shazovanými sériemi, kontrakcemi a tak dále. Změna vás bude i více bavit. Za vyzkoušení to rozhodně stojí.

  

Nekonečno možností

Nezoufejte, možností jak zaostávající partie zlepšit je opravdu mnoho, skoro až nekonečně mnoho. Základ je samozřejmě svatá trojice – trénink, strava, spánek. Vždy se musíte zamyslet nad tím, jestli děláte vše se stoprocentním nasazením. Můžete trénovat jak o život, ale pokud budete spát 4 hodiny denně, výsledky nebudou takové. To stejné platí pro stravu. Pokud chcete zapracovat na slabinách a dosáhnout celkového zlepšení, je důležité skloubit tuto trojici dohromady. Hodně štěstí!