Dáte si rádi pivečko k obědu? A víte, co vlastně pijete a co to může udělat s vaším tělem? 

Když vidíte někoho s kulatým bříškem (hlavně pána staršího věku), určitě si řeknete, že tento člověk je velkým milovníkem piva. Ještě aby ne! Naši dědečkové, kteří vysedávají každý den v hospůdce se „štamgastama,“ mají taková bříška a každý přeci ví, že to je z tohoto kvašeného zlatavého moku. Zamysleli jste se však někdy do hloubky nad tím, co vlastně pivo je a jak se vyrábí?

Určitě i mezi námi fitnessáky se najdou tací, kteří si ve svůj cheat day dopřejí nějakou tu skleničku, která pomůže slehnout po mastném obědě. Pivo je nejznámější a také nejvíce konzumovaný alkoholický nápoj. Ve své podstatě je ze škály alkoholických nápojů opravdu tou nejlepší volbou. Ovšem v jakém množství?

 

Výroba

Pivo se vyrábí ze sladu, což jsou naklíčená a usušená zrna pšenice. Obsahuje tedy lepek. Zjednodušeně, v pivovaru se slad šrotuje a vaří s vodou (tzv. rmutování), čímž se uvolňují cukry a vzniká sladina. Po této fázi se sladina vaří s chmelem a vzniká mladina. V této fázi se určuje, zda je pivo 10%, 12% apod. Neznamená to však procento alkoholu, nýbrž cukru! Čím více cukru, tím je menší obsah vody a pivo je hutnější. Následuje kvašení, díky kterému vzniká náš nepřítel alkohol. Zbývá už jen nechat pivo uzrát v tancích a následně stáčet.

 

Složení

Z popisu procesu výroby piva tedy vyplývá, že pivo obsahuje slad, chmel, vodu a kvasinky. Je to tak hrozné? Vlastně ani tolik ne, jelikož největší zastoupení tvoří voda. Proč tedy pivo kazí postavu?

 

Češi, kteří se drží na prvních příčkách v konzumaci piva, si totiž neuvědomují, že pivo je do JISTÉ MÍRY sice zdravé, ale to pouze cca 1 malá sklenička denně. Ta obsahuje okolo 150 kcal. Pokud tedy jdete „na jedno” 3x týdně a nalijete do sebe 5 půllitrů, můžete pozorovat, jak vám krásně roste onen pivní pupíček. 

A v dietě si tu jednu skleničku nechte raději na volný den. I tak je možné, že vám, vzhledem k nízkému příjmu cukrů, pěkně stoupne do hlavy.

 

Autor: Sandra Šlajchová

 

Zdroje: 

Technologie potravin II. Praha: VŠCHT, 2008. ISBN 978-80-7080-510-7

Pivo (1) - Jak se vaří světlý ležák. Jídlo s.r.o.[online]. ©1996-2017 [cit. 2017-04-27]. Dostupné z: https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10003645-pivo-1-jak-se-vari-svetly-lezak

Pít pivo či nepít pivo. Estranky.cz.[online]. ©2017 [cit. 2017-04-27]. Dostupné z: http://www.zajimavosti-pivo.estranky.cz/clanky/pit-pivo_-ci-nepit-pivo_.html