Necítíte se dobře? Jste stále unavení? Vypadají vaše pleť a vlasy nezdravě? Možná jste překyselení, udělejte s tím něco!

 

V poslední době se na každém rohu setkáváme s pojmem detoxikace a překyselení nebo odkyselení organismu. Určitě nebude na škodu, dozvědět se něco více o tomto fenoménu a, pokud možno, pomoci svému tělu, aby lépe fungovalo. 

 

Co je to překyselení organismu a jak ho poznat? 

 Pro naše tělo je ideální hodnota pH lehce zásaditá. Pokud je naše pH nižší než 7, znamená to, že je náš organismus překyselený. Překyselení se dá poznat nejsnáze, když si hodnotu pH změříme pomocí lakmusových papírků, které se dají sehnat v lékárně, popřípadě si ho můžeme nechat změřit v laboratoři. Určité příznaky jsou však zřejmé už na první pohled.  Překyselení organismu se může projevit jako celulitida, bledá pokožka, zvětšené póry, mastné, nezdravé vlasy, lámající se nehty, bílý povlak na povrchu jazyka, zápach z úst, nebo například svědění pokožky, hlavně na holeních a chodidlech. Když tělo není schopné zbavit se kyselin pomocí ledvin, snaží se to udělat přes kůži, proto je možné tyto projevy pozorovat. 

 

Čím je překyselení způsobeno? 

 Některé potraviny jsou kyselinotvorné a jiné zásadotvorné. Obecně se dá říci, že zelenina a ovoce (až na výjimky) jsou zásadité, je tedy velice vhodné je při snaze o odkyselení organismu konzumovat. Další potraviny, které mají zásaditý charakter jsou: drůbeží a kuřecí maso, ořechy, med, voda, fazole, žitné, grahamové a černé pečivo, pohanka, krupice a další. Naše tělo určité množství kyselin také potřebuje, nesmí jich ale být příliš. Ideální by bylo konzumovat zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny v poměru 4:1. Přílišná konzumace kyselinotvorných potravin může být pro naše tělo zničující, patří mezi ně například: vepřové, hovězí a telecí maso, masné výrobky, uzeniny, mléčné výroky, těstoviny, sladké a slané pamlsky a mnoho dalšího. Dalšími faktory způsobujícími překyselení organismu jsou stres, znečištění životního prostředí, negativní myšlení, nedostatek spánku a pohybu, nebo třeba mělké dýchání.

 

Co může překyselení organismu zapříčinit? 

 Kromě toho, že se obecně necítíme dobře, může mít přílišná kyselost v našem organismu i velmi nepříjemné, až fatální důsledky. Patří mezi ně: bolest hlavy, únava, kožní potíže, zubní kazy, náladovost, bolesti zad, nebo v extrémních případech i problémy s játry, rakovina, infarkt, roztroušená skleróza, deprese, nebo neplodnost. 

 

Co dělat, pokud je náš organismus překyselený?

 Prvním a nejdůležitějším krokem je přiznat si problém a začít ho řešit. Pokud si nejste jisti, změřte si pH. Ideální je měření provádět v odpoledních hodinách, kdy by naše tělo mělo mít nejzásaditější hodnotu. Pokud tedy v tuto dobu naměříte kyselé pH, jste rozhodně překyselení. Ráno nebo večer je mírná kyselost organismu normální. Počítejte s tím, že odkyselení organismu bude běh na dlouhou trať. Tělo jsme si devastovali léta, nemůžeme tedy čekat výrazné zlepšení během několika dnů. Nejdůležitější ale je začít! 

 

Tipy pro detoxikaci organismu: 

 - Hodně pijte, především pramenitou vodu bez bublinek která je pro naše tělo všeobecně nejzdravější a pro vyplavování kyselin je přímo zásadní.

- Dodávejte tělu velké množství vitaminů a minerálů. Pomoci nám můžou různé doplňky stravy (v lékárně vám určitě rádi poradí), ale nejlepší je dbát na vyváženou stravu a přijímat v potravě velké množství zeleniny a ovoce.

- Pomoci může také zásaditá koupel. Rozpusťte ve vaně jádrové nebo jiné zásadité mýdlo a naložte se do ní na dvě hodiny. Je nutné, aby koupel byla dostatečně dlouhá,  abyste tělu dopřáli dostatek času na aktivaci lymfatického systému. Každých 5 až 10 minut je také vhodné vydrhnout se hrubou žínkou pro podporu toku krve.

- Jezte vyváženou stravu, omezte maso, jednoduché sacharidy, mléčné výrobky. Vynechte alkohol, kofein, přestaňte kouřit. Účinná může být také dieta tzv. dělené stravy, kdy jíte odděleně bílkoviny a sacharidy. Tuto dietu stačí dodržovat přibližně 4 týdny, poté pokračujte ve vyváženém a zdravém stravování.

 

 Co říci závěrem? Rozhodně bychom překyselení organismu neměli podceňovat a raději bychom se mu měli snažit předcházet správnou stravou, pohybem, dobrou náladou a vyhýbáním se negativním vlivům prostředí. Nebojte se změny, začněte krůček po krůčku a uvidíte, že se postupně budete cítit lépe! 

 

 

Autor: Bára Lenková

Zdroje: 

Detoxikace, odkyselení organismu. Nutricentrum [online]. ©2017 [cit. 2017-02-24]. Dostupné z: http://www.nutricentrum.cz/detoxikace-odkyseleni-organismu.php

10 kroků k odkyselení těla: dokonalá cesta ke zdraví. Marianne [online]. ©2003-2017 [cit. 2017-02-24]. Dostupné z: http://www.marianne.cz/krasa-a-zdravi/10-kroku-k-odkyseleni-tela-dokonala-cesta-ke-zdravi

Jídelníček na odkyselení organismu. BezHladovění.cz [online]. ©2012-2017 [cit. 2017-02-24]. Dostupné z: https://www.bezhladoveni.cz/jidelnicek-na-odkyseleni-organismu/

Detoxikace – pročištění a odkyselení organismu. Zivotnistyl.cz [online]. ©1998-2010 [cit. 2017-02-24]. Dostupné z: http://www.zivotnistyl.cz/clanky/volny-cas/2205/detoxikace--procisteni-a-odkyseleni-organismu.html

Překyselený organismus – odkyselení, očista a detoxikace… Hubnutí – jak zhubnout [online]. ©2017 [cit. 2017-02-24]. Dostupné z: http://hubnuti.peknetelo.eu/prekyseleny-organismus-odkyseleni-ocista-a-detoxikace.html