Nevíte si rady, jak je to se zeleninou, když držíte dietu?  Kolik jí jíst, jaké druhy a jak upravenou? Zde se dozvíte základní informace. 

Určitě jste už zaslechli, že někdo, kdo drží dietu, má ve svém jídelníčku zeleninu. Spousta lidí to dělá automaticky, někteří jí jedí více, někteří méně a někteří dokonce vůbec. Co je tedy správně? V tomto článku si řekneme, proč je vhodné zeleninu do diety zařazovat.

 

Kalorie

Každé jídlo obsahuje kalorie, jejichž množství se samozřejmě liší podle druhu jídla. Zelenina má nejméně kalorií ze všech potravin (méně už snad mají jen umělá sladidla a voda). Když se člověk snaží při dietě ubrat kalorie, automaticky zmenšuje porce jídel. Někdy jídlo úplně vynechává, což je ještě horší, ale o tom jindy. Po snížení porcí se začne cítit hladový a často je výsledek takový, že to psychicky nevydrží a sní vše, co dům dá. Pokud chcete ubrat kalorie ve svém jídelníčku a zároveň jíst stejné porce (nebo dokonce více), zkuste zařadit zeleninu. Je to ideální řešení, protože má málo kalorií a zároveň dokáže zasytit. 

 

Vláknina

Správné zažívání je klíčem k dobrému zpracování potravy. Cílem je, aby naše tělo co nejlépe využilo přijatou potravu. K tomu nám může pomoci právě vláknina, která je v zelenině hojně obsažena. Denně bychom měli přijmout přibližně 30g vlákniny. Pomoci nám v tom může dostatečné množství zeleniny v jídelníčku. Vláknina je také známa pro své sytící schopnosti, takže pokud je její příjem dostatečný, pocit hladu zmizí.

 

Vitaminy a další prospěšné látky

Vitaminy jsou velmi často spojovány právě se zeleninou. Mohou nám zlepšit imunitu, náladu, nebo snížit únavu. Zelenina také obsahuje vápník, fosfor, železo, draslík, hořčík nebo zinek. Tyto látky jsou esenciální pro naše kosti, svaly, šlachy, kůži, nebo vlasy. Pozitivní vliv zeleniny na náš organismus je tedy nevyvratitelný. 

 

Jakou zeleninu zvolit?

Někdo tvrdí, že při dietě by se měla jíst jen zelená zelenina, protože má méně kalorií než barevná. To je sice pravda, ale každý druh zeleniny má různé množství vitaminů a ostatních prospěšných látek, proto není dobré něco předem automaticky  vylučovat. Pozor byste si měli dát na mrkev, která má vyšší množství sacharidů, takže její konzumace je vhodnější v dopoledních hodinách. Pokud váháte, jakou zeleninu zvolit do jídelníčku, nebojte se kombinovat. Fantazii se meze nekladou a každý druh zeleniny je lepší než ji vynechávat úplně. 

 

Jaká úprava je nejlepší?

Tepelná úprava zeleniny je možná, ale mějte na paměti, že při vyšších teplotách zaniká množství vitaminů a prospěšných látek. Jednou z nejšetrnějších tepelných úprav je úprava na páře. Nejlepší volbou je samozřejmě syrová zelenina. 

 

Kolik zeleniny konzumovat?

Správná odpověď je: přiměřené množství. Když budete jíst málo zeleniny, budete mít nedostatek výše zmíněných prospěšných látek. To ale neznamená, abyste začali jíst pouze zeleninu. Není to plnohodnotné jídlo, člověk potřebuje určitý příjem kalorií i při dietě. Doporučené množství zeleniny na den je 500-600g. Toto množství můžete rozdělit do více porcí, například jako přílohu k hlavním jídlům. Nezapomínejte také na ostatní potraviny, obsahující jiné důležité makroživiny. Jídelníček musí být především dobře vyvážený. 

 

Autor: Adam Palovčík